Blogia
Les NTIC a l'educació infantil

ACTIVITAT: L'àlbum de fotos.

Aquesta activitat va dirigida per a nens i nenes de 3 a 5 anys.

Objectius:

Guiño Començar a descobrir que també ens podem comunicar mitjançant les imatges.

Aquesta activitat està relacionada amb les arees de descoberta de l'entorn, descoberta d'un mateix, llenguatge plàstic i llenguatge verbal.

Material:

Àlbum de fotografíes per a cada alumne, millor un llibre amb les pàgines en blanc i de DIN A 4. Fotografies de la seva història. Biblioteca o caixò de fusta resistent per guardar-hi els àlbums.

Com treballem?

Aquesta activitat consisteix en que cada nen i nena a prinicipi de curs porte a classe, amb l'ajuda del pare i la mare, un recull individual de fotografies relacionades amb la seva història, els seus gustos i preferències...La durada d'aquesta és de tot el curs escolar.

Amb l'activitat es pretén fer una observació directa a partir d'imatges fixes, amb què ajuden a millorar aspectes de la comunicació, de retenció d'informacions i d'actituds comunicatives.

Es dóna a cada infant un llibre en blanc, abans de començar el curs. Amb l'ajuda dels pares elaboren la tapa posant-hi una fotografia recent del nen-a i el seu nom. Seguidament emplenen les primeres planes explicant alguna cosa de l'infant i posant fotografies.

Al començar el curs cada alumne-a presenta el seu llibre als companys-es i mitjançant les imatges explica el contingut i les seves vivències.

Durant els primers dies preferiran agafar el seu per veure'l, però a mesura que passarà el temps començaran a tenir curiositat per el del company-a.

Al llarg del curs va omplint-se amb diferents activitats importants, tant a nivell col·lectiu (Festa Major, Nadal...) com personal. El llibre o àlbum va i ve de casa a l'escola per anar-lo confeccionant conjuntament.

Al final del curs els infants s'enduen el llibre o àlbum a casa i tenen un bonic recull del que han anat compartint amb els companys, la mestra, l'escola i la família.

Font:

http://www.xtec.es/audiovisuals/av_aula/pdfs/imatfixa.pdf

Comentari.

Aqueta activitat em pareix molt interessant per a treballar-la en una aula d'infantil, ja que el nen-a participa en tot el procés d'elaboració del llibre de la seva vida, tant en les activitats dintre de l'aula com en les programades per a casa.

És ell-a qui busca les fotos, decideix quines posar, què escriure sobre la seva vida, etc. Tot això, per supost, amb l'ajuda dels pares i la mestra, però ell-a es la peça fonamental per a donar forma a eixe llibre, ja que tracta de la seva vida i això el fa sentir-se important.

A més decobreix que els seus companys-es també tenen una vida fora de l'aula, amb vivencies pròpies les quals li criden l'atenció, cosa que li farà que es vaja desenvolupant poc a poc l'empatia. A la vegada tenen una participació activa dintre de l'aula, com ara, quan expliquen el seu llibre, quan fan les activitats per anar reomplint-lo junt a la mestra, etc. També comencen a adonar-se'n de l'existència de retindre un aconteciment o situació per sempre mitjançant la fotografia.

Per tant pense que es una activitat molt motivadora per als nens i nenes, participativa per als pares i mares i gratificant per a la mestra.

I finalment els queda un preciós record dels seus primers anys de vida i del seu començament a l'escola.

0 comentarios